Buikie Rond #4 – Zuurkool – S02E05

Het is weer tijd voor Proper Sr. en Neel met hun nieuwe programma getiteld Buikie Rond, Zo Heet Het Paard, waarin zij een lans breken voor de eerlijke maaltijd. Sappige gehaktballen, romige macaroni met kaas, hartige biefstuk met uien en de beste aardappelpuree. Deze week weer zo’n oer-Hollandsche klassieker: zuurkoolstampot.

Inleggen is een bekende methode om verse producten houdbaar maken. Tegenwoordig zijn diepvries, blik of (weck)pot hier ook zeer bruikbaar voor maar daarmee doen we de groente op zuur tekort. Want of het komkommers, uien of witte kool betreft (de laatste vormt natuurlijk de basis voor zuurkool), de smaak gaat er niet zelden op vooruit. Dus laten we ook deze vergeten groente maar eens herwaarderen! Bij dezen dus. En nog gezond ook want zuurkool is rijk aan vezels, melkzuurbacteriën en bevat weinig zout. De melkzuurbacteriën versterken het afweermechanisme, het is licht verteerbaar en helpt bij maag- en darmproblemen hebben. Zuurkool bovendien activeert de darmflora en bevordert de stoelgang. Tel uit je winst.

En dan nog een tip. Meer smaak voor je zuurkool? Dan kun je overgaan tot ananas en ander fruit, maar met kruiden gaat het eigenlijk leuker:  jeneverbessen, zwarte peper, laurier, tijm, knoflook, karwijzaad, provençaalse kruiden. Kan allemaal, maar: liever niet tegelijk want dan wordt het een zooitje.

Verder over zelfmoord met een gasoven en de naakt gezongen wereldhit Eternal Flame.
Met muziek van Led Zeppelin, Jack Johnson, Medium Medium, The Bangles, Tom Waits & Tori Amos

Deel deze pagina

Scroll naar boven